ALEGEREA POMPELOR DE CALDURA 

Inainte de a opta pentru o marime anume de pompa de caldura, tipul sau modelul unitatii, trebuie luate in considerare toate argumentele pro si contra si de asemenea raportul cost-eficienta.

Nu exista niciun fel de limita a creativitatii si inventivitatii designerilor atunci când vine vorba de identificarea unor solutii eficiente si a unor noi elemente care sa asigure o economie cât mai mare de energie.

 

Adevarata provocare o constituie conceperea unui sistem care sa asigure economia de energie si izolarea optima.

Pentru o constructie care dispune de o izolare optima si de un sistem inteligent de încalzire, se vor folosi pompe de încalzire cu o putere de doar 5-7 kW, în timp ce cladirile normale sunt încalzite cu cazane supradimensionate cu o putere termica de 20 sau 24 kW!

Cu un COP superior (raportul dintre energia produsa si energia consumata), pompele de caldura produc cu  pana la de 5 ori mai multa caldura pentru fiecare unitate de energie electrica consumata, ceea ce face ca acest tip de echipament sa fie mai usor de utilizat si mult mai economic pentru incalzirea unei locuinte decat solutiile obisnuite cu centrale electrice murale unde acest COP este apropae de 1 (produc 1Kw termic consumand putin peste 1Kw electric).

Utilizarea unui sistem de incalzire cu pompa de caldura devine o alternativa sustenabila fata de solutiile clasice, mai ales in lipsa unei surse de alimentare cu gaz natural, cu avantaje superioare din punct de vedere al intretinerii anuale, al consumului sau al nivelului de noxe rezultat. 

Dimensionarea si alegerea echipamentului potrivit, cat si o instalare adecvata a acestora sunt premisele unei functionari la performante maxime ale echipamentului selectat.

De exemplu, daca o pompa de caldura este prea mare pentru un spatiu, determina porniri/opriri repetate, ceea ce duce la uzura echipamentelor si la scaderea eficientei acestora si deasemenea daca unitatea selectata este prea mica, echipamentul este fortat sa functioneze fara a asigura insa confortul necesar.

Exista trei optiuni de alegere, in momentul cand se opteaza pentru o pompa de caldura, in functie de sursa de caldura disponibila si anume: pompa de caldura aer-apapompa de caldura apa-apa si pompa de caldura sol-apa.

Pompele de căldură geotermale (sol-apa) sunt considerate a fi unele dintre cele mai eficiente unitati. Acest lucru se datorează faptului că ele se folosesc de căldura naturală constanta a pământului din subteran, de sub cota de inghet. Trebuie spus ca pentru instalarea lor este necesar un studiu al solului cat si o arie mare de teren care sa fie folosita pentru introducerea retelei de tevi necesare pentru captarea energiei geotermale.

Si in cazul pompelor de caldura apa-apa instalarea incepe cu un studiu al solului cat si al surselor de apa subterana (care ar trebui sa indeplineasca calitatea apei potabile) si apoi se poate trece la forarea celor doua puturi folosite la captarea caldurii geotermale.                                        

Spre deosebire de aceste doua tipuri de pompa de caldura, pompele aer-apa sunt mult mai usor si mai ieftin de instalat, nu necesita foraje sau excavatii, fiind din aceasta cauza si  cele mai vandute tipuri de sisteme din Europa.

Dezavantajul lor pricipal este dat de variatiile de temperatura ale aerului care sunt frecvente pe toata durata anului si chiar de la noapte la zi determinand foarte usor modificarea COP-ului pompei de caldura.

In principiu pentru alegerea corecta a unei pompe de caldura trebuie sa se tina cont de urmatoarele aspecte:

- zona geografica unde se instaleaza pompa de caldura ( regimul de temperatura multi-anual);

- sursa de caldura disponibila (aer, apa, sol);

- suprafata, volumul spatiului locuibil;

- izolatia termica a spatiului;

- suprafata vitrata;

- existenta altor surse de incalzire disponibile deja;

- conditiile de alimentare cu energie electrica;

- tipurile de unitati terminale utilizate: radiatoare, ventiloconvectoare, incalzire in pardoseala etc.;

- utilizarea pompei de caldura si la producerea de apa calda menajera.

In concluzie, inainte de toate, achizitionarea unei pompe de caldura necesita un studiu tehnic si realizarea unui proiect de instalatii efectuat de o firma specializata in astfel de sisteme. De asemenea este important ca dupa achizitionarea pompei de caldura, montajul acesteia sa se realizeze de catre o firma de specializata de instalatii care sa dimensioneze si sa puna in functiune corect intregul sistem.