“…din cauza caldurii”…ar completa probabil multi dintre noi. “Vara din mijlocul primaverii” pe care o traversam pare sa prevesteasca zilele caniculare care vor veni in acest an.

 

Pentru cei care vor sa scape de stresul datorat caldurii excesive, iata cateva idei care va pot face verile toride mai suportabile in locuinta Dvs. 

 Daca va aflati la momentul achizitionarii unei locuinte, ar fi foarte bine ca aceasta sa aiba laturile mari orientate spre nord, respectiv sud. Imobilele cu orientare est-vest au aporturi de caldura exterioare vara mult mai mari decat cele nord-sud. Dar cum probabil pentru multi dintre noi achizitionarea unui imobil nu (mai) este de actualitate, sa vedem cum ne putem descurca cel mai bine cu ce avem.

 Consultati un specialist si montati unul sau mai multe aparate de aer conditionat, in functie de configuratia imobilului Dvs

                                                                     reflex 

De asemenea, pentru a reduce consumul de energie electrica si a spori confortul termic recomandam:

1) Reduceti aporturile de caldura exterioare:

- In timpul zilei mentineti ferestrele inchise; daca e posibil, tineti-le deschise noaptea (pentru temperaturi exterioare mai mici de 25 C) pentru a racori casa

- Montati jaluzele, storuri sau rulouri; cele mai bune sunt cele exterioare, care nu permit patrunderea caldurii dincolo de fereastra. Din acest punct de vedere jaluzelele interioare sunt mai putin eficiente.

                                                                            oblon

                              jaluzele verticale 

                                                                          storuri

- Daca arhitectura cladirii permite, pe latura sudica puteti monta copertine retractabile, care au efect de umbrire.

                              copertina mare          copetine mici       

- Pe ferestrele vestice si sudice puteti monta folie reflectorizanta.

- Daca trebuie sa vopsiti peretii exteriori, alegeti daca e posibil o culoare deschisa, care va reflecta o parte din radiatia termica de la soare. Aceeasi recomandare in cazul acoperisului plan orizontal (tip “terasa”)

- Izolati peretii exteriori ai imobilului cu termosistem din polistiren (ideal 10 cm), pentru a limita patrunderea caldurii prin conductie; efectul este benefic si iarna, limitand pierderile de caldura ale locuintei si diminuand semnificativ (20-30%) costurile incalzirii. Foarte importanta este izolarea termica a acoperisului si podului.

                                                                     termoiz                       

- Plantati pomi pe laturile sudica si vestica ale casei, care sa umbreasca fatadele si unitatile exterioare ale aparatelor de aer conditionat (acestea vor functiona mai eficient).

2) Reduceti degajarile de caldura si umezeala interioare:

- Evitati gatitul in timpul zilei; folositi o hota pentru evacuarea fumului, aerului cald si umezelii degajate in bucatarie

                                                    hota_alba 

- Pentru a incalzi mancarea folositi cuptorul cu microunde in loc de aragaz

- Opriti aparatele electrice de care nu aveti neaparat nevoie (de ex : lumini in camerele nelocuite,  televizor etc)

- Folositi becuri economice, becuriacestea consuma mai putina energie electrica si degaja mai putina caldura decat cele clasice cu 75-80%.

- Montati ventilator de baie si porniti-l cand faceti dus pentru a evacua umezeala (nivelul crescut al umiditatii in casa accentueaza senzatia de disconfort termic)

3) Optimizati functionarea aparatului (aparatelor) de aer conditionat(AC)                      

prisma

- Aveti grija ca vegetatia sau alte elemente ale cladirii sau gospodariei sa nu blocheze fluxul de aer pentru racirea unitatilor exterioare ale aparatelor AC

 - Curatati filtrul fiecarui aparat AC la cel mult o luna

 - Mentineti aparatul AC oprit si deschideti ferestrele cand temperatura exterioara este mai mica de 25 C, realizand astfel ventilarea si racirea naturala a incaperilor. Deschiderea usilor interioare ale imobilului amplifica efectul favorabil.

 - Opriti aparatul AC daca sunteti plecat mai mult de 1 ora