De multe ori cand vrei sa-ti alegi solutia de incalzire sau echipamentul potrivit, se ivesc diverse probleme.

Acestea pot aparea din cauza lipsei de informatii, a bugetului limitat sau chiar a unor persoane care te dezinformeaza crezandu-se “specialisti in materie” 

Astfel, pentru a le diminua, specialistii nostri vin in intampinarea ta cu sfaturi si informatii utile pentru a-ti putea alege echipamentul potrivit

Cateva criterii pe care trebuie sa le ai in vedere :

A. COMBUSTIBIL

B. PUTERE ECHIPAMENT

C. ACCESORII

A. COMBUSTIBIL

Primul criteriu in functie de care se alege un cazan (mai exact “tipul cazanului”) este combustibilul: gaz, electric, motorina (combustibil lichid tip M), GPL, combustibil solid (lemne, carbune, peleti) etc.

Centrale pe gaz. Gazul este deocamdata cel mai ieftin combustibil CONVENTIONAL in Romania, (nu am considerat lemnul drept combustibil conventional). Daca imobilul respectiv este racordat la gaz, o posibila optiune este achizitionarea unei centrale termice murale pe gaz (clasice sau in condensatie), care are avantajul unei exploatari confortabile (necesita lucrari minime de intretinere, curatare etc).domiproject

Costuri comparative in cazul incalzirii cu diferiti combustibili:

Incalzire electrica = 4-5 ori mai scumpa decat cea pe gaz

GPL = de 3-4 ori mai scumpa decat cea pe gaz

Motorina = de 3-4 ori mai scumpa decat cea pe gaz

Peleti = aproximativ egala cu cea pe gaz

In cazul in care imobilul respectiv nu este racordat la reteaua de gaze naturale, trebuie verificat care este costul lucrarilor de racordare (proiect, manopera etc). In functie de conditiile locale, aceste costuri pot fi uneori foarte ridicate, astfel incat racordarea sa nu fie rentabila, decat eventual in cazul asocierii mai multor proprietari din zona.

Alte optiuni:

Centrale murale electrice. Energia electrica este un combustibil scump, dar poate fi in unele cazuri o centrala elecatricasolutie in cazul in care nu exista gaz natural. Inainte de achizitionarea unei centrale electrice se va verifica daca instalatia electrica a imobilului este corect dimensionata: alimentare electrica trifazata la centralele de peste 7,5 kW, puterea pe bransament sa corespunda sumei puterilor tuturor consumatorilor din casa, tabloul de alimentare si conductorii electrici sa fie corespunzatori. Este obligatorie existenta unui proiect pentru instalatia electrica.

Avantaje centrale electrice: nu necesita cos de fum, se pot instala in spatii de locuit, sunt ecologice (poluarea locala este inexistenta)

Cazane pe motorina (combustibil lichid). Combustibil destul de scump (vezi mai sus), cazanul necesita camera tehnica separata (nu se poate monta in casa, ca o centrala murala pe gaz) cu rezervor de zi pentru combustibil si cos de fum.

Cazane pe GPL. Din punct de vedere al costurilor de exploatare asemanator cu motorina, dar are avantajul ca se poate monta in casa si nu necesita cos de fum (centrala murala la care s-au montat duze GPL, evacuarea se face prin kit coaxial de perete). Exceptand costurile combustibilului, confortul in exploatare e similar cu cel al gazului natural

Cazane pe lemne. Daca in zona geografica respectiva lemnele sunt disponibile si accesibile ca pret, acesta poate fi o optiune. Dezavantajul cazanelor pe lemne sau carbune este exploatarea mai putin confortabila: necesita curatare periodica si alimentare manuala cu combustibil de cateva ori pe zi, au nevoie de camera tehnica separata si cos de fum etc.

Tipuri de cazane pe lemne/combustibil solid:cazan lemne

a)   clasice (conventionale = fara gazeificare): pot fi din otel sau din fonta. Cele din fonta au rezistenta mai buna la coroziune si durata mai mare de viata.

Unele cazane clasice pot functiona si cu carbune, cocs, tocatura lemnoasa, resturi vegetale, peleti (prin montarea unui arzator pe peleti). Autonomia de ardere pe lemne a cazanelor clasice este de 3-4 ore, depinde de temperatura exterioara, temperatura interioara dorita, nivelul de izolare termica a cladirii si – FOARTE IMPORTANT – calitatea lemnului: acesta trebuie sa fie uscat (umiditate max 20%). Principalul avantaj al cazanelor clasice pe lemne il reprezinta pretul accesibil.

b)  cazane din otel cu gazeificare: functioneaza numai cu lemne tip “bustean”, in general admit si tocatura maxim 10-15%. Principul de functionare: gazeificarea este fenomenul prin care in procesul de ardere, in conditii speciale (configuratie speciala a focarului, aer introdus controlat etc) lemnul degaja asa-numitul “gaz de lemn” sau gaz de gazogen. Acesta dezvolta o mica putere calorifica, care se adauga celei a lemnului, rezultand astfel un combustibil cu putere calorifica totala mai mare.

Avantaje: 

 • fata de cazanele clasice, cazanele cu gazeificare au avantajul unui randament mai mare (deci consum mai mic de lemne) si unei autonomii mai mare de ardere (si confort): 8-10 sau 12 ore in cazul cazanelor cu panou de comanda digital.

Dezavantaje: 

 • costul echipamentului este mai mare decat in cazul cazanelor clasice (aproximativ dublu),
 • sunt mai pretentioase in privinta combustibilului (numai lemn si acesta trebuie sa fie bine uscat). Utilizarea lemnului cu umiditate mare (peste 20%) are consecinte grave asupra cazanului (atat clasic, cat si cu gazeificare) si functionarii sale: 

              - lemnul umed se aprinde greu, arde greu si are putere calorifica scazuta, rezultand un consum mare de combustibil;

              - determina depuneri de gudron in urma condensarii vaporilor de apa, cu inrautatirea transferului termic si aparitia coroziunii;

              - gudronul poate duce la infundarea drumurilor de fum ale cazanului.

Cazane pe peleti. In general sunt cazane clasice (fara gazeificare) la care secazan peleti monteaza un arzator pe peleti si un buncar (rezervor) de peleti. Exista modele de cazane clasice cu kit de transformare reversibil (usa dubla) care permit trecerea rapida de pe peleti pe lemne si invers, fara a fi necesara demontarea arzatorului.

Avantaje cazane pe peleti:

 • eligibile pentru Programul Casa Verde (rambursare 6.000 RON);
 • exploatare confortabila: autonomie de ardere 3-5 zile, fata de 3-4 ore la cazanele clasice sau 8-10 ore la cazanele cu gazeificare; intretinere (curatare) mai usoara decat cazanele pe lemne;
 • functionarea este complet automatizata: aprinderea, alimentarea arzatorului cu peleti, adaptarea sarcinii arzatorului la necesarul termic al instalatiei. Confortul in exploatare si costurile cu combustibilul sunt apropiate de cele ale gazului. Spre deosebire de cazanul pe lemne clasic sau cu gazeificare, datorita autonomiei de  3-5 zile, cazanul pe peleti permite proprietarului sa lase imobilul nelocuit cateva zile (peste week-end, cateva zile de concediu etc.) fara a exista pericolul inghetului iarna.

termogioveTermoseminee pe peleti. Sunt centrale termice pe peleti complet echipate (pompa, vas de expansiune, termostate, presostate etc). Incalzesc prin radiatie incaperea in care sunt montate, iar restul camerelor prin circuitul de radiatoare la care se conecteaza.

Avantajele termosemineelor pe peleti:

 • eligibile pentru Programul Casa Verde (rambursare 6.000 RON)
 • nu necesita camera tehnica separata! Se pot monta in spatii de locuit (living etc)
 • creeaza o ambianta placuta, fiind un produs premium cu valente estetice deosebite
 • exploatare confortabila: autonomie de ardere 1-3 zile, fata de 3-4 ore la cazanele clasice sau 8-10 ore la cazanele cu gazeificare; intretinere (curatare) mult mai usoara decat cazanele pe lemne
 • usor de instalat: contin pompa de circulatie, vas expansiune, supapa de siguranta, termostate, presostate etc, fiind practic centrale termice pe peleti complet echipate
 • functionarea este complet automatizata: aprinderea, alimentarea arzatorului cu peleti, adaptarea sarcinii arzatorului la necesarul termic al instalatiei
 • randament termic deosebit: 91 - 93%, deci functionare economica
 • reprezinta o alternativa convenabila pentru zonele unde nu exista gaz

B. PUTERE ECHIPAMENT

Se recomanda consultarea unui specialist (proiectant) pentru determinarea necesarului termic al imobilului si intocmirea proiectului tehnic al instalatiei. 

Orientativ, pentru un imobil de locuit bine izolat termic (pereti din caramida eficienta cu goluri, izolatie exterioara din polistiren de 10 cm, ferestre termopan eficiente, fara suprafete vitrate foarte mari etc.) se poate considera un necesar termic de 45-50 W/mc de cladire.

ACEASTA E O VALOARE PUR INFORMATIVA SI NU TINE LOC DE PROIECT TEHNIC.

C. ACCESORII

In general, centralele murale pe gaz/GPL vin complet echipate cu pompa de circulatie, vas de expansiune, supapa de siguranta etc, la fel si termosemineele pe peleti (acestea necesita cos de fum).

Apa calda menajera (acm) se poate produce in regim instantaneu (la centralele “combi” pentru incalzire + a.c.m.) sau prin racordarea unei centrale “numai incalzire” la un boiler cu acumulare extern.

La cazanele pe combustibil solid sau lichid e nevoie de pompa de circulatie, vas de expansiune, supapa de siguranta, cos de fum, pompa de by-pass sau ventil termic de amestec pentru mentinerea temperaturii de minim 60 C pe retur etc. si, cum am mai spus, camera tehnica separata. Camera tehnica trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie ventilata (o grila de transfer in perete sau un geam deschis pe pozitia “batant”) si sa fie ferita de inghet, in general temperatura interioara sa nu coboare sub 10 C.

In cazul cazanelor pe combustibil solid, a.c.m. se produce in general cu un boiler termoelectric. Acesta are o rezistenta electrica si o serpentina de agent termic alimentata de cazan. Boilerul termoelectric se conecteaza ca un radiator, nu necesita pompa dedicata; agentul termic trece in mod continuu prin serpentina cat timp functioneaza incalzirea, iar vara (cand cazanul e oprit) boilerul functioneaza cu rezistenta electrica.

Montarea si punerea in functiune a cazanului / centralei termice, precum si punerea in opera a intregii instalatii trebuie realizata de o firma de instalatii autorizata ISCIR.

Utilizarea unui termostat de ambianta la o instalatie de incalzire aduce economii cu combustibilul de circa 10%. Valoarea temperaturii de confort in locuinta depinde de varsta, sexul, starea de sanatate, nivelul de oboseala al ocupantilor. Orientativ, iarna este in jur de 20-21 C in camerele de locuit, 22-24 C in bai, 18 C in holuri etc.

Fiecare grad celsius cu care se mareste temperatura setata in locuinta determina cresterea facturii de combustibil cu 7%.

Se pot utiliza si termostate programabile (cronotermostate) care permit setarea unei temperaturi mai mici in incapere in timpul zilei (cand proprietarii nu sunt acasa): se pot seta valori ale temperaturii de 17-18 C in timpul absentei de acasa pe durata a catorva ore si temperatura uzuala de confort in restul timpului.

Nu se recomanda setarea unor temperaturi mai mici de 17-18 C in cazul absentei de scurta durata (10-12 ore), deoarece revenirea la temperatura de confort va determina un consum mare de combustibil. In cazul absentei pe durata a catorva zile, aceasta valoare se poate seta in jur de 14-15 C, iar pentru absenta de peste o saptamana se poate merge pe o setare de 10-12 C (asa-numita temperatura “de garda”).

Utilizarea robinetilor termostatati pe radiatoare, impreuna cu un cronotermostat asigura o functionare economica si confortabila a instalatiei de incalzire. Cronotermostatul se instaleaza, in general, in camera cea mai rece si pe radiatorul din acea camera nu se monteaza robinet termostatat, ci un robinet simplu care se mentine deschis pe maxim. In orice instalatie de radiatoare cu robineti termostatati se va lasa minim un radiator fara robinet termostatat pentru a permite realizarea circulatiei agentului termic si evitarea socurior hidraulice asupra pompei.


Nu in ultimul rand, pentru a obtine economii la incalzire este importanta izolarea termica a casei: pereti exteriori din caramida eficienta cu goluri si polistiren pe exterior sau pereti din lemn cu izolatie din vata minerala, ferestre tip termopan eficiente etc. Foarte importanta este izolatia acoperisului si a podului.