Radiatoarele destinate incalzirii spatiilor de locuit sunt corpuri statice pentru incalzire, iar in vorbirea curenta sunt cunoscute si sub denumirea de  “calorifere”. Acestea au fost gandite pentru a eficientiza incalzirea incaperilor in perioadelor reci ale anului. Sunt echipamente de conversie a caldurii care transfera energia termica din apa calda  prin radiatie, convectie sau conductie.

Necesitatea unui astfel de corp, destinat incalzirii spatiului locuit, a fost identificata de omul de afaceri rus, Franz San Galli, care a creat primul calorifer in perioada 1855 - 1857. De atunci, tehnologia s-a dezvoltat constant, iar in prezent a ajuns la trei tipuri (principale) de calorifere: otel, aluminiu si fonta, foarte eficiente atat din punct de vedere termic, cat si din punct de vedere al echilibrului pret/calitate. Care se potriveste insa cel mai bine locuintei tale?

 

Calorifere din otel

Dintre cele trei tipuri de material folosit la producerea radiatoarelor, cele din otel sunt printre cel mai bine vandute in ultimii ani, datorita pretului accesibil, a compatibilitatii cu centralele termice de apartament si, nu in ultimul rand, a designului simplu si usor de adaptat in orice incapere. Radiatoarele din otel sunt produse in general intr-o gama variata de tipodimensiuni, realizate prin ambutisarea si sudarea in regim complet automatizat a foilor de tabla de otel.

Acestea au o rezistenta ridicata la temperaturi de pana la 100°C, sunt usor de manevrat si de montat, iar datorita inertiei termice scazute, caldura este distribuita rapid in incapere. Dintre toate categoriile, acestea sunt cele mai economice, avand cel mai bun raport putere termica/pret.

Durata medie de viata a radiatoarelor din otel este de aproximativ 15 ani, iar garantia de aproximativ 10 ani, in functie de producator.

Calorifere din otel Ferroli sunt superioare calitativ, acoperite cu doua straturi de vopsea pentru a asigura protectie si durabilitate ridicata. Modelul GR V are un design deosebit, tip-panou, dezvoltat pe inaltime, acesta iesind din tiparul radiatoarelor clasice. Mai mult, acesta are avantajul de a putea fi folosit in spatii in care suprafata de montaj este limitata.

 

Calorifere Verticale Ferroli

 

Calorifere din aluminiu

Caloriferele din aluminiu sunt alcatuite din elemente turnate sub presiune, dintr-un aliaj special de aluminiu. Datorita calitatilor tehnice  si estetice pe care le au dar si a sistemului flexibil de obtinere a unei lungimi personalizate - in functie de caracteristicile incaperii (prin adaugarea sau scoaterea de elemente), acestea sunt foarte cautate de utilizatori si in acelasi timp recomandate de instalatori.

Radiatoarele din aluminiu au avantajul unei inertii termice scazute, data de aliajul special din aluminiu. Acest avantaj reduce timpul necesar al instalatiei de a atinge performantele optime, ofera o rezistenta ridicata la coroziune iar prin greutatea foarte mica, faciliteaza intretinerea si montajul.

Unul din factorii care indica calitatea unui radiator este garantia, astfel prin acordarea unei garantii mari, producatorul ofera siguranta unui produs calitativ.

Caloriferele din aluminiu Ferroli sunt calitativ superioare, acoperite cu pulberi epoxidice polimerizate la 200°C, acestea trebuie sa treaca de o dubla proba hidro-pneumatica de presiune, intai individual si apoi in bloc. Radiatoarele PROTEO au o garantie de produs de 10 ani si o durata de viata de peste 15 ani.

 Calorifere Proteo Ferroli

 

Calorifere din fonta

Caloriferele din fonta sunt inca preferate de cumparatori, in ciuda pretului mai mare, datorita calitatii si durabilitatii materialului din care sunt fabricate - fonta. Acestea au cea mai mare durata de viata, peste 30 de ani, si sunt in acelasi timp cele mai eficiente din punct de vedere al inertiei termice. Sunt rezistente la socuri si coroziune, se incalzesc mai greu in comparatie cu cele din otel sau aluminiu, insa odata incalzite acestea conserva si emana caldura timp indelungat.

Desi tehnologia a avansat, caloriferele din fonta, in ciuda calitatii, pastreaza inca un design mai putin adaptabil spatiilor de locuit foarte luxoase si sunt in acelasi timp greu de manevrat datorita greutatii mari.

Caloriferele din fonta Ferroli au design modern care incorporeaza toate avantajele radiatoarelor de acest tip. Ele asigura un confort termic stabil, iar forma lor optimizeaza emisia termica atat prin radiatie si convectie.

 

Calorifere pentru baie

Radiatoarele destinate bailor sunt din cele mai diverse din punct de vedere al design-ului. Acestea au forme diferite pentru a putea imbina placutul cu utilul.

Cele mai cautate calorifere pentru baie sunt cele tip port-prosop, care rezolva doua sarcini. Prima este cea functionala, aceea de a incalzi baia, iar a doua are un rol dublu, functional-estetic, si anume de suport si uscare rapida a prosoapelor de baie care, in general, contribuie la umiditatea ridicata si influenteaza nivelul de confort.

Caloriferele PORTPROSOP Ferroli Talia sunt realizate din otel de inalta rezistenta la coroziune, vopsite anticoroziv cu vopsea speciala alba sau cromata, pentru a asigura o buna rezistenta impotriva aburului creat in baie.

 

Radiatoare Portprosop Ferroli

 

Sfaturi pentru utilizarea eficienta a radiatoarelor tale

Acum ca ai cele mai importante informatii legate de tipurile de calorifere existente pe piata, inainte de a lua decizia de achizitie, consulta un specialist pentru a determina in mod eficient necesarul termic al fiecarei camere si implicit dimensionarea corecta a radiatoarelor.

Dupa ce ai ales radiatorul potrivit pentru locuinta ta, e timpul sa inveti cum trebuie intretinute aceste echipamente de incalzire pentru a te bucura de #confortdinplin! Noi am adunat 3 reguli esentiale:

  1. Foloseste robineti termostati pe radiatoarele tale pentru a-ti asigura un confort termic stabil si o functionare economica. Consulta-te cu specialistul care iti monteaza radiatoarele pentru a alege combinatia perfecta de robineti pentru instalatia ta.
  2. Aerisește fiecare incapere din locuinta ta in timpul sezonului rece, deschizand ferestrele larg pentru 5 minute zilnic. Inchide radiatoarele în acest interval cu ajutorul robinetilor si apoi deschide-le din nou.
  3. Nu acoperi radiatoarele cu draperii sau mobila deoarece acestea impiedica distribuirea caldurii in incapere.

Daca ai nevoie de informatii suplimentare, te invitam sa adaugi un comentariu in sectiunea de mai jos, iar noi vom reveni cat mai repede cu un raspuns. De asemenea, ne poti scrie oricand un mesaj privat pe pagina noastra de Facebook.