Asa cum mentionam intr-un articol anterior, daca in zona geografica in care locuiti lemnele sunt disponibile si accesibile ca pret, un cazan pe combustibil solid  poate fi o optiune pentru incalzirea casei, mai ales in conditiile scumpirii gazului natural in 2013. Fata de centralele pe gaz, dezavantajele cazanelor pe lemne sau carbune sunt investitia ceva mai mare in echipamente si exploatarea mai putin confortabila: necesita curatare periodica si alimentare manuala cu combustibil de cateva ori pe zi, au nevoie de camera tehnica separata si cos de fum etc.

Tipuri de cazane pe lemne/combustibil solid

 a) Clasice (conventionale = fara gazeificare):

din otel                                                                              cazan_otel

 

 -din fonta . Cele din fonta au rezistenta mai buna la coroziune si durata mai mare de viata, unele cazane din fonta au garantie de pana la 6 ani pentru corp. 

   fonta_lamborghini                           Unele cazane clasice pot functiona si cu carbune, cocs, tocatura lemnoasa, resturi vegetale, peleti (prin montarea unui arzator pe peleti). Autonomia de ardere pe lemne a acestora  este de 3-4 ore, depinde de temperatura exterioara, temperatura interioara dorita, nivelul de izolare termica a cladirii si – FOARTE IMPORTANT – calitatea lemnului: acesta trebuie sa fie uscat (umiditate max 15-20%). Principalul avantaj al cazanelor clasice pe lemne il reprezinta pretul accesibil. Cazanele care functioneaza pe tocatura lemnoasa, resturi vegetale, brichete din lemn, peleti, etc, sunt eligibile pentru Programul Casa Verde  casa_verde

In afara de cazanele clasice pentru instalatii rezidentiale/domestice, exista si cazane pe combustibil solid din otel pentru imobile cu necesar de caldura de pana la 300-400 kW  (cladiri mari, hale, depozite, sere etc). 

                       otel                                                               otel

b)  Cazane din otel cu gazeificare:  functioneaza numai cu lemne tip “bustean”, in general admit si tocatura maxim 10-15%.

gazeificarePrincipul de functionare: gazeificarea este fenomenul prin care in procesul de ardere, in conditii speciale (configuratie speciala a focarului care permite formarea flacarii intoarse, aer introdus controlat etc) lemnul degaja asa-numitul “gaz de lemn” sau gaz de gazogen. Acesta dezvolta o mica putere calorifica, care se adauga celei a lemnului, rezultand astfel un combustibil cu putere calorifica totala mai mare.

Avantajele cazanelor cu gazeificare: Fata de cazanele clasice, au avantajul unui randament mai mare (deci consum mai mic de lemne) si unei autonomii mai mare de ardere (si confort): 8-10 sau chiar 12 ore in cazul cazanelor cu panou de comanda digital (control modulant al turatiei ventilatorului).

      Dezavantaje: costul echipamentului este mai mare decat in cazul cazanelor clasice , sunt mai pretentioase in privinta combustibilului (numai lemn si acesta trebuie sa fie bine uscat).

c) Cazane din otel cu semigazeificare  Definirea termenului de "semi-gazeificare" porneste de la asemanarile principiului de functionare cu cazanele cu gazeificare; avand o constructie speciala a drumurilor de fum, arderea optima se realizeaza prin fixarea aerului primar (controlat prin regulatorul de tiraj, nu exista ventilator ca la cele cu gazeificare) si cel secundar reglat manual. Functioneaza cu lemne tip “bustean”, se accepta si tocatura lemnoasa maxim 10-15%. smigazeificare

Cazanele cu semigazeificare imbina avantajele cazanelor clasice cu ale celor cu gazeificare: pret competitiv (intre preturile celor doua) si autonomie de ardere buna (pana la 6 ore). Folosirea lemnului cu umiditate mare (peste 20%) are consecinte grave asupra cazanului (atat clasic, cat si cu gazeificare) si functionarii sale:

 - lemnul umed se aprinde greu, arde greu si are putere calorifica scazuta, rezultand un consum mare de combustibil

- determina depuneri de gudron in urma condensarii vaporilor de apa, cu inrautatirea transferului termic (consum mare de combustibil, supraincalzirea si arderea tevilor) si aparitia coroziunii

- gudronul poate duce la infundarea drumurilor de fum ale cazanului

Accesorii pentru cazane pe combustibil solid                                                     puffer

In articolul de saptamana trecuta am vazut avantajele importante ale montarii unui puffer: cresterea  autonomiei de ardere (chiar pana la 24 ore)  si sporirea confortului, economie de combustibil, marirea duratei de viata a cazanului, siguranta mai buna a functionarii instalatiei (pufferul asigura descarcarea termica  a cazanului si in perioadele cand locuinta nu are un necesar mare de caldura)

La cazanele pe combustibil solid e nevoie de pompa de circulatie,pompa vas de expansiunevas, supapa de sigurantasupapa, cos de fum, pompa de by-pass sau ventil termic de amestec vtc  pentru mentinerea temperaturii de minim 60°C pe retur etc. si, cum am mai spus, camera tehnica separata.

Camera tehnica trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie ventilata (o grila de transfer in perete sau un geam deschis pe pozitia “batant”) si sa fie ferita de inghet, in general temperatura interioara sa nu coboare sub 10 C. Cosul de fum trebuie sa fie izolat termic corespunzator pentru a limita formarea condensului si diminuarea tirajului.

 Schema de montaj clasica a unui cazan cu combustibil solid cu sau fara puffer o puteti gasiti aici.

-apa calda menajera se produce in general cu un boiler termoelectric: acesta are o rezistenta electrica si o serpentina de agent termic alimentata de cazan.

Boilerul termoelectric se conecteaza ca un radiator, nu necesita pompa dedicata; agentul termic trece in continuu prin serpentina termoelectriccat timp functioneaza incalzirea, iar vara (cand cazanul e oprit) boilerul functioneaza cu rezistenta electrica.

Montarea si punerea in functiune a cazanului / centralei termice, precum si punerea in opera a intregii instalatii trebuie realizata de o firma de instalatii autorizata ISCIR.

 

Va invitam sa parcurgeti sectiunea Noutati a site-ului nostru, daca nu ati facut-o pana acum. Saptamana viitoare, un nou subiect de actualitate: sisteme de incalzire cu peleti.