Uneori deciziile pentru spatiul de locuit nu sunt cele mai usoare. Mai ales cand vine vorba despre incalzirea casei si producerea de apa calda menajera, indiferent de anotimp. Solutia termica potrivita pentru casa ta se bazeaza pe un sistem de incalzire care se adapteaza nevoilor tale, in timp ce mentine un echilibru intre calitate, consum, eficienta si pret. Din acest motiv, inainte de a lua orice decizie si a face o investitie, iti recomandam sa ceri sfatul unui expert si sa programezi o inspectie a locuintei.

Pentru a-ti usura procesul de documentare cu privire la criteriile pe care trebuie sa le iei in considerare in momentul in care cauti o centrala termica, ti-am pregatit un ghid de alegere a echipamentului potrivit.

Iata, asadar, care sunt aspectele de care sa tii cont in alegerea centralei termice care sa-ti ofere confort, independenta si fiabilitate:

  1. In functie de tipul de combustibil disponibil in zona in care locuiesti, poti opta pentru o centrala cu functionare pe gaz natural, GPL (gaz petrolier lichefiat), curent electric sau combustibil solid (peleti sau lemn). Cele mai raspandite centrale termice in Romania sunt cele pe gaz, datorita faptului ca ofera cel mai scurt timp de raspuns la nevoile utilizatorului. Mai mult, centralele Ferroli pe gaz sau GPL au randamente foarte ridicate si un grad redus de emisii de noxe.

  1. In cazul in care locuiesti intr-un apartament de bloc, este obligatoriu ca echipamentul pe care sa-l folosesti in producerea de apa calda menajera si incalzire, sa fie compus dintr-o centrala cu evacuare a gazelor arse prin tiraj fortat. Avand dimensiuni reduse si o forma compacta, aceasta poate fi montata cu usurinta in locuri restranse deoarece nu ocupa mult spatiu. Totodata, pentru un aspect placut al incaperii, ea poate fi mascata de un corp de mobiler, cum ar fi un dulap mare cu usi culisante.

  1. Exista doua tipuri de centrale in functie de tipul de montare: murale (de perete), recomandate pentru apartamentele de bloc si de pardoseala, care fac fata locuintelor spatioase (case, vile cu suprafete mari).

  1. Puterea termica a unei centrale se stabileste in functie de suprafata locuintei, necesarul termic si de apa calda menajera al casei, pierderile de caldura (nivelul de izolare a peretilor, ferestrelor, etc.), amplasare geografica, particularitatile climei, modul de folosinta si numarul de consumatori simultani.

Astfel, recomandam:

24 kW pentru incalzirea unor suprafete de pana la 180 m2 cu o baie si o bucatarie;
28 kw pentru locuintele cu mai multe bai si/sau bucatarii;
> 32 kW pentru case mai mari, avand o suprafata cuprinsa intre 200 si 240 m2.

  1. In functie de tehnologia si randamentul arderii, centralele pot fi in condensatie sau conventionaleIncepand din septembrie 2015, noile prevederi ErP nu mai permit montarea centralelor conventionale (cu randament mai mic de 94%), acest lucru insemnand ca aparatele clasice vor fi inlocuite treptat de cele care functioneaza pe principiul condensarii. Acest tip de centrale recupereaza o parte din temperatura gazelor de ardere, prin intermediul constructiei speciale a  schimbatorului de caldura. Principalele beneficii ale folosirii unei centrale in condensatie sunt date de randamentul foarte ridicat (101% – 109% - raportat la puterea calorica inferioara a gazului) si implicit consumul mai redus de combustibil.

  1. Modalitatea de preparare a apei calde menajere este dictata de numarul de utilizatori simultani dintr-o locuinta. Pentru familiile cu numar restrans de membri, este recomandata o centrala cu preparare instantanee de apa calda. Poti opta astfel pentru modelul BLUEHELIX PRO E C sau BLUEHELIX TECH E C. Pentru spatiile de locuit cu mai multi consumatori, modelul BLUEHELIX K50 este solutia potrivita, datorita posibilitatii de preparare a apei calde menajere intr-un boiler incorporat.

  1. Verifica intotdeauna termenul si serviciile de garantie ale produsului pe care vrei sa-l achizitionezi. Asigura-te ca aparatul este pus in functiune doar de catre specialisti autorizati in domeniul ISCIR. Nu uita totodata sa programezi o revizie tehnica anuala pentru cresterea duratei de viata a centralei si o buna functionare a acesteia pe perioada anotimpului rece.  In cadrul campaniei Ferroli Confort si Garantie de 5 stele, poti beneficia pana pe 31.10.2016 de garantie extinsa de la 3 la 5 ani la centralele  BLUHELIX TECH E 25C sau BLUEHELIX PRO E 25C, fara niciun cost suplimentar.

Nu uita in cele din urma ca produsul ales trebuie sa fie cat mai eficient din punct de vedere energetic. Daca ai nevoie de mai multe sfaturi si informatii, ne poti trimite un mesaj privat si pe Facebook.