Nu este o noutate pentru nimeni faptul că una dintre cele mai confortabile resurse existente pentru alimentarea echipamentelor de încălzire este gazul. Problema e că nu toate zonele din România au acces facil la alimentarea cu gaz, iar de aici apare și nevoia unor soluții eficiente de încălzire ce consumă și alte tipuri de combustibil. Acesta este unul din motivele pentru care, în anul 2017, ne-am dedicat o parte semnificativă din timpul nostru dezvoltând produse cu funcționare pe combustibil solid, cu randament cât mai ridicat și autonomie prelungită. Scopul nostru este acela de a îmbunătăți echipamentele în așa fel încât tu să te poți bucura de #confortdinplin, știind că nu trebuie să îți întrerupi constant programul pentru a alimenta cazanul.

Totuși, încă nu sunt disponibile echipamentele cu funcționare pe combustibil solid care să se poată alimenta singure mai mult de câteva zile, nici conducta pentru o alimentare neîntreruptă de lemne sau cazan cu funcție de auto-curățare pentru depunerile de gudron. Încă! Nicio teamă însă, lucrăm de zor la o mulțime de soluții pentru clienții noștri și până atunci ne-am gândit să îți punem la dispoziție un mic ghid de bune practici în ceea ce privește curățarea și întreținerea echipamentelor pe combustibil solid.

 

1. Cazanele pe lemn

Cu toate că în următorii pași punem accent în principal pe lemn, să știi că aceste recomandări sunt valabile și pentru cazanele care funcționează pe alte tipuri de combustibil solid.

 

Întreținere periodică:

 1. Cazanele moderne vin cu kit și instrucțiuni de curățare și întreținere.

 2. Înainte de a începe procesul de curățare, cazanul trebuie oprit și lăsat să se răcească.

 3. Se recomandă curățarea depunerilor de funingine și golirea cenușarului o dată la câteva zile cel puțin, pentru a evita orice posibil blocaj. Cu ajutorul unui vătrai (inclus de obicei în kit-ul de curățare și întreținere) poti curăța căile de fum și cele de acces aer. Este bine să citești manualul de utilizare pentru a te asigura că urmezi toate operațiunile recomandate de producător, asigurând astfel o o bună funcționare a echipamentului. Există și solutii care îți ușurează munca și care vor reduce timpul pe care îl petreci curățând cazanul. O astfel de soluție o reprezintă aspiratorul de cenușă care poate fi achiziționat din magazinele de bricolaj sau din magazine online.  

 4. O dată pe lună se recomandă curățarea amănunțită a echipamentului, la fel și la finalul sezonului rece, pentru a te asigura că echipamentul tău va funcționa în mod corect și la randament maxim.

 5. Lemnul utilizat pentru încălzire trebuie să fie uscat. Asta presupune stocarea lui într-un spațiu bine aerisit și ferit de umezeală. Cel mai bun lemn este cel lăsat să se usuce cel puțin 18 luni deoarece lemnul, imediat după tăiere, încă mai are în compoziția sa apă. Acesta este lemn verde și nu este indicat pentru echipamentele de încălzire, deoarece apa pe care o conține conduce la depuneri de gudron.

 6. Depunerile de gudron sunt vizibile în interiorul cazanului, pe pereții acestuia. Ele seamănă cu o mâzgă închisă la culoare și lipicioasă. Aceste depuneri apar datorită prezenței apei în procesul de ardere. Lemnul verde contribuie la depunerile de gudron, precum și lemnul de esență moale. Alte motive care se află în spatele acestor depuneri includ: tirajul slab al coșului de fum care duce la o ardere ineficientă și la formarea condensului. Așadar, chiar dacă folosești un alt tip de combustibil solid, complet uscat, cum este cărbunele, dar observi o funcționare defectuoasă a cazanului, s-ar putea ca aparatul tău să aibă depuneri de gudron. Evită aceste proceduri greșite de utilizare a cazanului tău pe combustibil solid și te vei bucura de #confortdinplin mult timp.

 7. La începutul fiecărui sezon rece, este recomandată verificarea cazanului și a coșului de fum de către un specialist pentru a te asigura ca nu vei avea probleme în plină iarnă.


Dacă încă ești în căutarea cazanului ideal pentru casa ta sau cauți să înlocuiești un echipament mai vechi cu unul nou și eficient, atunci îți recomandăm următoarele produse:

 • Cazanul din fontă SFR PRO cu funcționare pe lemn, cărbune, brichete din lemn, tocătură lemnoasă și orice fel de resturi vegetale, agricole sau silvice. Cu un astfel de echipament știi că vei avea tot timpul la dispoziție un tip sau altul de combustibil, reducând semnificativ costurile la încălzire.

 • Cazanul din oțel FSB PRO funcționează, de asemenea, pe toate tipurile de combustibil solid menționate mai sus și beneficiază, în plus, de o construcție eficientă cu 3 drumuri de fum. Mai mult, acest cazan poate opera și pe peleți cu ajutorul unui arzător (valabil pentru modelele de 25-35 kW).

 • Dacă ești în căutarea unui model de cazan cu autonomie cât mai ridicată (care necesită alimentare cu peleți doar o dată la câteva zile), atunci îți recomandăm cazanul din oțel cu funcționare pe peleți BIOPELLET 39 care poate fi achiziționat împreună cu un buncăr suplimentar de peleți cu o capacitate de până la 250 de kilograme.

Biopellet 39 cazan oțel peleți modern

 

2. Șemineele pe lemne

Șemineele creează o atmosferă foarte plăcută în casă, în timpul sezonului rece, așa că urmează sfaturile noastre de întreținere a șemineului și bucură-te #confortdinplin alături de cei dragi.

 

Instrucțiuni de curățare și întreținere

 1. Se recomandă verificarea echipamentului și a coșului de fum de către un specialist la începutului fiecărui sezon rece.

 2. Șemineul trebuie curățat numai atunci când nu este în stare de funcționare și este complet răcit, chiar dacă respectiva curățarea implică doar ștergerea prafului de la suprafață.

 3. Zilnic, dimineața, când șemineul este cel mai adesea rece, după ce a funcționat pe parcursul nopții, se recomandă eliminarea cenușei din focar cu ajutorul unui vătrai, prin grilaj în cenușar, iar apoi golirea cenușarului, înainte de realimentarea șemineului. Excesul de cenușă poate duce la blocarea gurilor de aerisire și, astfel, la supraîncălzirea și deformarea anumitor piese ale șemineului.  Atenție, se recomandă golirea cenușarului într-un recipient din metal pentru a evita posibilele riscuri de incendiu în cazul jarului încins.

 4. Și în cazul șemineelor se recomandă utilizarea lemnului uscat corespunzător pentru a beneficia de un grad de eficiență cât mai crescut al arderii.

 5. Sticla termorezistentă a șemineelor cu ușă se poate curăța cu o lavetă umeda. Dupa curățare, sticla trebuie lăsată să se usuce complet înainte de a pune șemineul din nou în funcțiune.

 6. Piesele din samotă sau metale se curăță cu soluții corespunzătoare.

 7. Coșul de fum trebuie și el curățat de către un coșar în mod periodic. Specialistul vă va informa cât de des trebuie făcută această procedură.

Dacă încă nu ai găsit șemineul perfect pentru tine și locuința ta, îți recomandăm șemineul MIRANO C, vârful șemineelor Ferroli, din fontă și decorațiuni elegante din ceramică sau șemineul din oțel PADOVA F, vopsit cu vopsea termorezistentă, ideal pentru bucătăriile cu aspect rustic și nu numai.

Padova F șemineu pe lemne

 

3. Termoșemineele pe peleți

Termoșemineele reprezintă mixul perfect dintre un cazan pe peleți și un șemineu, în sensul că aceste echipamente încălzesc eficient întreaga casă cu ajutorul radiatoarelor, dar creează în plus, o atmosferă de poveste în camera în care sunt montate datorită focului aprins, așa cum face un șemineu. Ca proces de curățare, acestea seamănă cu echipamentul din urmă.

 

Curățarea termoșemineelor:

 1. Curățarea acestor echipamente trebuie efectuată numai atunci când acestea sunt oprite și răcite.

 2. Se recomandă curățarea zlnică a camerei de ardere. Pentru a face acest lucru întâi se scoate grătarul de ardere și se curăță cenușa de pe acesta, apoi se curăță pereții camerei și se extrage tava de cenușă, care se golește. Se așază la loc piesele corect și se asigură închiderea completă a ușii înainte de a porni din nou termoșemineul.

 3. O dată pe lună se recomandă curățarea drumurilor de evacuare a fumului conform instrucțiunilor de utilizare și întreținere a echipamentului.

 4. O dată pe an, înainte de începerea sezonului rece, se recomandă verificarea echipamentului și a coșului de fum de către un specialist.

 5. Atenție, nu sunt recomandate soluțiile chimice de curățare în cazul termoșemineelor! Citește cu atenție manualul de utilizare și recomandările producătorului pentru echipamentul tău și urmărește-le îndeaproape pe parcursul procesului de întreținere.

Încă pe gânduri în privința termoșemineelor? Noi îți recomandăm termoșemineul BRETA PELLET, un echipament complet echipat cu pompă, vas de expansiunea, termostate și preostat, ideal pentru încălzirea centrală a întregii case.

Breta Pellet Termoșemineu

În concluzie trebuie să îți amintim importanța întreținerii și curățării constante a echipamentului tău de încălzire pe combustibil solid. Urmează recomandările noastre cu atenție și apelează cu  încredere la un specialist dacă simți nevoia unui ajutor cu experiență, însă nu lăsa niciodată curățarea echipamentului tău pe mai târziu deoarece riști ca, în timp, acesta să se deterioreze. De asemenea, nu uita să folosești combustibil de calitate (urmând recomandările producătorului) și să asiguri tirajul corespunzător coșului de fum pentru a evita depunerile de gudron pe pereții camerei de ardere. Utilizarea corectă și întreținerea cu atenție a cazanelor pe combustibil solid duce la o durată de viață prelungită a acestora și la #confortdinplin pe întreg parcursul sezoanelor reci!