Iarna aceasta te poti bucura de #confortdinplin, economii la facturile de utilitati si libertate in a lua decizii atunci cand vine vorba despre incalzirea casei tale. In cazul in care locuiesti intr-un apartament de bloc si inca folosesti sistemul centralizat de incalzire, ti-am pregatit un ghid despre ce poti face in momentul in care decizi sa optezi pentru o solutie termica economica, ce presupune instalarea unei centrale termice in condensare.

Alegerea unui astfel de echipament nu este deloc o decizie usoara, prin urmare, intr-un articol publicat anterior, poti citi despre criteriile dupa care te poti ghida pentru a descoperi centrala termica potrivita nevoilor tale si spatiului de locuit.

Iar inainte sa iei orice decizie si sa faci o investitie, iti recomandam sa ceri sfatul unui expert si sa programezi o inspectie a locuintei. Mai mult, este important sa te documentezi cu privire la pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pana ajungi sa te bucuri de confort termic, la temperatura dorita. Iata care sunt acestia:

 
 1. Alegi centrala termica potrivita nevoilor tale.

Sunt mai multi factori de care sa tii cont in procesul de achizitie: tipul de combustibil disponibil in zona in care locuiesti, suprafata de care dispui pentru montarea echipamentului, puterea termica, randamentul arderii, modalitatea de preparare a apei calde menajere, termenul si serviciile de garantie. Iti recomandam sa afli mai multe informatii despre fiecare criteriu in parte aici. Iar daca ai decis sa achizitionezi un model de centrala termica Ferroli, poti beneficia de urmatoarele doua promotii: garantie de 5 ani la campania Confort si Garantie de 5 stele sau reducere de pret cu programul Buy-Back.

 
 1. Alegi calorifere noi pentru un plus de eleganta, in cazul in care doresti sa le inlocuiesti, sau contactezi o firma specializata pentru a le curata pe cele deja montate.

 

In general, specialistii recomanda sa iei in calcul si schimbarea caloriferelor odata cu montarea centralei termice, mai ales in cazul in care acestea sunt foarte vechi, sau sa programezi efectuarea unei spalari chimice pentru a evita circularea impuritatilor acumulate in timp, prin instalatie. Daca ai decis sa inlocuiesti radiatoarele vechi, afla atunci ca poti valorifica echipamentele confectionate din fonta, apeland la un centru de reciclare.

Pentru a adauga un plus de eleganta incaperilor pe care le folosesti frecvent, calorifele verticale GR V Ferroli, din otel, sunt solutia perfecta; ofera un aspect placut locului in care sunt montate si te ajuta sa economisesti spatiu. Mai mult, au eficienta ridicata, sunt durabile si le poti curata si intretine foarte usor datorita grilei superioare si capacelor laterale detasabile.

 
 1. Realizezi debransarea de la sistemul de termoficare.

 

Conform legislatiei in vigoare, debransarea de la sistemul centralizat de termoficare se realizeaza pana la venirea sezonului rece, iar acest proces presupune o serie de pasi pe care trebuie sa-i urmezi:

 • Depunerea unei cereri pentru debransare catre RADET, in care este mentionata instalarea ulterioara a unei centrale alimentata cu gaze naturale;

 • Obtinerea acordului Asociatiei de Proprietari - sunt necesare atat semnatura, cat si stampila presedintelui Asociatiei;

 • Obtinerea acordului vecinilor cu care ai perete comun (stanga, dreapta, sus, jos) - acest acord trebuie semnat si stampilat de catre presedintele Asociatiei;

 • Obtinerea unei adeverinte emisa de Asociatie, semnata si stampilata de catre presedintele Asociatiei,  in care se mentioneaza numerele apartamentelor deja debransate pe scara de bloc unde se solicita acest proces;

 • Obtinerea acordului de acces emis de Distrigaz – pentru instalatiile de gaze aflate in faza de proiectare/executie sau a unui proces verbal de receptie si contract de furnizare a gazelor naturale in cazul unei instalatii de gaze existente.

 • Intocmirea “Proiectului pentru debransare de la RADET” cu ajutorul unui proiectant de specialitate.

 
 1. Intocmesti proiectul de gaz ANRGN.

 

Instalatia de gaze dintr-un bloc de apartamente este formata din coloana comuna de pe casa scarii, care asigura debitul necesar tuturor apartamentelor, si instalatia din apartament care face legatura intre coloana si consumator. Tine cont de faptul ca nu pot exista mai multe tevi trase paralel pe casa scarii.

Acordul pentru coloana se cere in situatia in care exista coloana comuna, chiar daca aceasta nu este trasa pana la etajul la care locuiesti. In acest caz, persoana sau persoanele care au contribuit pana in acel moment, si carora trebuie le ceri acordul, pot sa ceara o cota parte de participare la aceasta coloana.

Pentru a te separa de consumul de gaz si a dispune de contorizare individuala, iti recomandam sa contactezi o firma de gaze autorizata ANRGN (Autorizatia Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale). Vei avea nevoie de o aprobare de la Distrigaz pentru cel de-al doilea foc, de extindere a centralei, si de un aviz care mentioneaza ca nu sunt datorii la intretinere.

 
 1. Proiectul pentru instalatia termica

 

Te asiguri ca proiectul pentru instalatia termica este realizat de un proiectant autorizat si este avizat IT (instalatie termica) si IS (instalatie sanitara), de catre un verificator autorizat MLPTL (Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei).

Lista completa a verificatorilor autorizati de catre MLPTL, din fiecare judet, o poti gasi aici.

 
 1. Punerea in functiune a echipamentului (P.I.F) si intocmirea actelor pentru garantie.

 

Pentru a putea beneficia de garantia centralei murale in condensare care iti va asigura confortul termic in urmatorii ani, trebuie sa acorzi o importanta deosebita pasilor recomandati de producator.

In momentul achizitiei vanzatorul trebuie sa iti dea impreuna cu echipamentul si factura de achizitie a acestuia, manualul de utilizare si certificatul de calitate si garantie in care vei gasi instructiunile pe care trebuie sa le urmezi in vederea obtinerii garantiei.

Dupa finalizarea instalatiei de incalzire, cand centrala termica a fost montata pe perete, aceasta urmeaza sa fie pusa in functiune (P.I.F.). Punerea in functiune este, de obicei, inclusa in pretul echipamentului si trebuie efectuata de un partener autorizat de producator / importator (si implicit autorizat ISCIR), acesta fiind instruit cu grija in ceea ce priveste modalitatea de functionare si setare a parametrilor produsului.

Autorizarea functionarii centralei termice se face contra-cost de catre firma autorizata ISCIR, care face punerea in functiune. Aceasta se plateste si este valabila doi ani de la data emiterii, urmand sa fie prelungita din 2 in 2 ani dupa realizarea verificarii tehnice periodice.

Dupa ce ai urmat toti acesti pasi, beneficiezi de confort termic pe termen lung :-). In cazul in care ai vreo nelamurire, ne gasesti pe pagina de Facebook.