Depunerile de pe tevile cazanelor de abur sau apa calda sau fierbinte (supraincalzita) pot fi de diferite tipuri si se pot manifesta atat pe partea de gaze de ardere, cat si pe partea de apa/abur; ele se pot produce atat pe interiorul tevilor, cat si pe exteriorul acestora.

depuneri

Aceste depuneri, fie ele de piatra sau alte sedimente (ca urmare a apei netratate sau tratate necorespunzator), fie de funingine (datorita reglarii necorespunzatoare a arzatorului sau folosirii unui combustibil inadecvat) conduc la scaderea randamentului cazanului prin micsorarea coeficientului global de transfer de caldura de la gazele de ardere la apa. Aceasta se traduce in cresterea cheltuielilor de exploatare cu cateva mii de euro anual.

teava

De asemenea, tevile se supraincalzesc ca urmare a faptului ca nu mai sunt racite corespunzator de apa si se pot “arde”, micsorandu-si rezistenta mecanica in timp si conducand la producerea de avarii sau chiar explozii.

Un alt efect al depunerilor este acela ca ele favorizeaza coroziunea metalului, cu efecte grave asupra sigurantei in exploatarea cazanului si duratei de viata a echipamentului.

coroziune

In privinta depunerilor de funingine, cazanele ignitubulare trebuie curatate cel putin o data pe an cu ajutorul periilor de sarma montate pe o tija metalica de lungime corespunzatoare. Cazanele acvatubulare trebuie curatate periodic folosind suflatori de funingine o data pe schimb sau la 1-2 zile, dupa caz.

 

Bineinteles, si cu ocazia inspectiilor anuale trebuie facuta o curatare a tevilor, daca este cazul. Depunerile pe partea de gaze sunt periculoase datorita continutului de sulf si au caracter coroziv. Un nivel foarte ridicat al acestor depuneri, atat in cazul cazanelor acvatubulare, cat si al celor ignitubulare, indica o functionare a arzatorului cu un amestec “prea sarac” (cu exces mic de aer), necesitand o reglare corespunzatoare cu ajutorul analizorului de gaze.

tuburi

rugina

Pentru evitarea depunerilor pe partea de apa, este necesara efectuarea unei analize chimice riguroase a apei de alimentare pentru alegerea si dimensionarea instalatiei de tratare (dedurizare, filtrare etc.). De asemenea, apa de iesire din statia de tratare, cat si cea bruta, precum si apa din cazan trebuie analizata periodic pentru evidentierea eventuelelor modificari. Cu ocazia inspectiei anuale partea de apa trebuie spalata bine pentru indepartarea namolului si altor depuneri, folosind un furtun de pompieri.

 

Un regim chimic necorespunzator al apei de alimentare a cazanului poate duce la cheltuieli suplimentare de mii sau zeci de mii de euro anual si chiar la distrugerea completa a partii sub presiune in numai cateva luni de functionare.

 grafic 

ATENTIE !

Un strat de piatra cu grosimea de 1,5 mm conduce la cresterea consumului de combustibil cu 15%; unei grosimi de 3 mm a stratului de piatra ii corespunde o crestere de 20%, in timp ce o grosime de 6 mm are drept urmare un consum de carburant mai mare cu 39%.

piatra