De-a lungul secolelor, cea mai mare dificultate pe care au intalnit-o stramosii nostri in privinta incalzirii interioarelor a fost eficientizarea acestui proces. Incalzim, dar cum o putem face mai usor pentru mai mult timp la costuri cat mai mici? Desigur, in prezent s-a ajuns la o multime de metode cu un randament foarte ridicat, care ne-a ridicat nivelul de confort extrem de mult, dar e fascinant sa privim in urma si sa redescoperim parcursul istoric al sistemelor de incalzire individuale.  

 

1. Focul inainte si dupa semineu

Nu se stie exact cand, dar cert e ca la un moment dat in viata stramosilor nostri, focul a fost adus in casa cu scopul de a incalzi interiorul. Incaperile au fost regandite in acel moment pentru a include o gaura in acoperis, menita sa permita iesirea fumului. Problema acestei solutii e ca 80% din caldura parasea interiorul odata cu fumul.

Sobele si semineele au aparut aproximativ in acelasi timp in zone diferite ale lumii. Primele erau specifice Rusiei si Europei de nord, iar cele din urma s-au multiplicat odata cu numarul castelelor din centrul si vestul Europei. De-a lungul timpului, acestea au fost dezvoltate pentru a putea incalzi multiple incaperi cu o autonomie cat mai ridicata. Asa s-a ajuns la termosemineul pe peleti, un echipament complet echipat si automatizat, care poate fi conectat la un termostat de camera.

Termosemineul BRESCIA PELLET, spre exemplu, este optimizat pentru dozarea automata a peletilor pe masura ce cazanul se apropie de temperatura dorita. Poate fi conectat la un boiler extern pentru a asigura apa calda menajera si are o autonomie de pana la 4 zile cu un randament de peste 90%.

 

Termosemineu Brescia Pellet Ferroli

 

2. Incalzeste omul, nu camera

Inainte de a eficientiza metodele de incalzire, oferind confort termic prin ridicarea temperaturii unei intregi incaperi sau chiar a unei cladiri, stramosii nostri aveau o conceptie mai localizata: sa incalzeasca oamenii, nu locuintele. Prin folosirea unor surse de caldura radiante, ei incalzeau doar anumite portiuni ale unei incaperi, creand un micro-climat de confort. In acest caz solutia nu o reprezenta cautarea unui progres tehnologic, ci o adaptare in gandire pentru a compensa pentru o metoda de incalzire deficitara.

 

3. Hipocaustul roman

Incalzirea prin pardoseala este o metoda care in prezent pare destul de moderna, dar ea a originat de fapt in Turcia anilor 1300 inainte de Hristos in palatul regelui regiunii Arzawa. Romanii au preluat tehnologia si au dezvoltat-o pana la rangul de arta, la inceput incalzind doar podeaua, iar ulterior chiar si peretii.

Primele sisteme prevedeau o podea sustinuta pe grinzi, iar sub ea o incapere in subsol, incalzita cu ajutorul unui foc. In timp, tehnologia a fost perfectionata si a ajuns sa fie sistemul de incalzire preferat de catre familiile instarite, dar si de catre urbanisti. Randamentul hipocaustului era de 90%, insa preincalzirea sa dura doua zile. Mai mult, era un sistem complet lipsit de autonomie.

 

Hipocaustul Roman

 

4. Incalzirea cu aer cald

Primele dovezi istorice ale sistemelor de incalzire cu aer cald dateaza din anii 1200, dar de-a lungul secolelor, tehnologia respectiva s-a dezvoltat foarte lent. Primul care a incercat sa abordeze stiintific aceasta metoda a fost Dr. Paul Meissner, un profesor la Institutul Politehnic din Viena. In anul 1821, acesta a publicat o carte despre legile incalzirii cu aer cald, in care a propus ca aerul rece sa fie inlaturat sau reincalzit. Din pacate, Meissner a fost atacat rapid de catre producatorii de sobe, nu pentru ca ar fi fost ceva gresit in teoria lui, ci pentru ca acestora din urma le era teama de competitie. Metoda a prins cel mai bine in Statele Unite intre 1866 si 1900, cand multi producatori au intrat pe piata incalzirii. Din pacate a pierdut teren rapid in fata incalzirii cu apa calda.

 

5. Incalzirea cu apa calda

Desi primele aparitii in istorie ale incalzirii cu apa calda dateaza din secolul al XIV-lea, acest tip de sistem a devenit popular de abia in anii 1880. A castigat teren rapid in fata tuturor celorlalte sisteme, nu doar din punct de vedere al eficientei si al usurintei intretinerii, dar si datorita atentiei sporite in ceea ce priveste designul radiatoarelor si boilelor. Astazi, un design deosebit face diferenta in orice casa. Astfel, observand simtul estetic din ce in ce mai sporit al clientilor Ferroli, am proiectat caloriferele din aluminiu PROTEO, perfecte pentru orice interior modern.

 

Calorifere Proteo Design Deosebit Ferroli

 

6. Termostatul

Odata cu dezvoltarea diverselor tehnologii de incalzire, a aparut nevoia de a avea un control mai usor asupra acestora. De la termostate centralizate, care controlau incalzirea in cladiri intregi, s-a ajuns astazi la termostate inteligente, care pot controla multiple echipamente de incalzire simultan. Un astfel de termostat din gama Ferroli este SMARTFER, un dispozitiv universal foarte usor de instalat si utilizat. Poate fi controlat inclusiv online de pe mobil sau tableta, utilizand extensia SmartFer Link.

Trasand scurta istorie a diverselor metode de incalzire si observand evolutia acestora de-a lungul secolelor, nu ai cum sa nu devii curios in privinta viitorului. Urmatorul deceniu sau, de ce nu, chiar anul acesta ne pregatesc o multime de noi tehnologii, pe care de abia asteptam sa le proiectam in produsul ideal pentru casa ta!