cazan_1Beneficiile implementarii unui program de tratare a apei la cazane sunt in general bine cunoscute: prevenirea formarii pietrei si depunerilor pe tevi, eliminarea gazelor dizolvate in apa, protejarea impotriva coroziunii, eliminarea antrenarilor de apa din cazan in linia de abur, scaderea cheltuielilor cu combustibilul si cu lucrarile de intretinere, micsorarea numarului si duratei opririlor cazanului.

Purja intermitenta este folosita pentru eliminarea namolului si depunerilor din partea inferioara a tamburului cazanului. Cazanul trebuie purjat la sarcini mici, iar vanele trebuie deschise incet, cu atentie. Iata succesiunea de operatii:

 

  1. Deschideti vana (vanele) cu deschidere rapida (cele situate mai aproape de cazan).
  2. Deschideti vana cu deschidere lenta.
  3. Purjati cazanul inchizand si deschizand vana cu deschidere lenta, cu o durata si intermitenta stabilita de consultantul dvs. in probleme de tratare a apei. Urmariti cu atentie nivelul apei in sticla de nivel.
  4. Inchideti vana cu deschidere lenta
  5. Inchideti vana cu deschidere rapida.
  6. Deschideti din nou vana cu dechidere lenta pentru a goli linia dintre vana lenta si cea rapida.
  7. Inchideti din nou vana cu deschidere lenta, iar dupa racirea acesteia verificati ca este bine inchisa.

Niciodata nu utilizati vana rapida pentru purjarea cazanului, intrucat se produc lovituri hidraulice care pot afecta conducta, vanele si chiar personalul de exploatare. Niciodata nu lasati o vana de purjare deschisa nesupravegheata. Retineti ca vana (vanele) cea mai apropiata de cazan trebuie deschisa prima.

cazan_2

In general, imediat inainte de pornirea cazanului se recomanda o purjare pentru a se forma o buna circulatie a apei inainte de cresterea sarcinii.

Cazanele de abur moderne pot fi echipate cu sisteme automate de purjare (în conformitate cu Regulile Tehnice pentru Cazane de abur TRD 604 ) ce conţin următoarele echipamente:

panou_comanda

a) vana de purjare automata intermitenta = stabileste frecventa operatiei (perioada si durata) de eliminare a namolului de pe fundul cazanului, astfel incât sa se minimizeze pierderile de caldura prin purjari excesive; ventilul de purjare este cu actionare pneumatica, presiune maxima de functionare 6 bar (de tip normal inchis in absenta aerului comprimat); ventilul este comandat prin intermediul unui releu de temporizare inclus in tabloul de comanda;

Acest sistemul este compus din:

-          vana de purjare automata, cu pârghie de reglare manuala si actionare pneumatica;

-          temporizator si electrovana pneumaschema_1tica

schema_2

b) dispozitiv de control automat al conductivitatii apei din cazan  = are rolul de a mentine concentratia de saruri si impuritati dizolvate (TDS) din interiorul cazanului in jurul unei valori optime; sistemul este alcatuit dintr-o sonda pentru masurarea conductivitatii apei din cazan, un regulator electronic si un ventil de purjare (cu actionare pneumatica); atunci când valoarea prestabilita pentru conductivitatea apei din cazan (proportionala cu salinitatea) este depasita, regulatorul electronic determina deschiderea ventilului de purjare, eliminând astfel apa de suprafata (apa cea mai contaminata); pe ventilul de purjare se poate monta un robinet de prelevare probe pentru verificarea periodica a calitatii apei din cazan;

Acest sistem este compus din urmatoarele accesorii:

-          regulator de purjare si sonda de purjare superficiala

-          ventil de control a purjarii continua cu actionare electrica

-          electrovana, racord “T” si vana de inchidere

schema_3schema_4