Radiatoarele pentru incalzirea spatiilor din imobile se mai numesc “corpuri statice pentru incalzire”, iar in vorbirea curenta mai sunt denumite “calorifere”.

Exista radiatoare din fonta, otel si aluminiu.

 Radiatoarele din fonta – fontahttp://www.calore.ro/categorii-produse/produse/radiatoare/radiatoare-fonta.html

In general se livreaza in corpuri de cate 10 elementi asamblati, pentru obtinerea altor dimensiuni (si puteri termice) se adauga sau se scot elementi prin niplare sau deniplare. Elementii pot fi cu 2, 3, 4 sau 5 coloane si sunt de diferite forme, dimensiuni si puteri termice.

Au durata foarte mare de viata (peste 30 de ani), iar garantia acordata de unii furnizori http://www.calore.ro/categorii-produse/produse/radiatoare/radiatoare-fonta/tahiti.html este de 25 de ani. Au rezistenta foarte buna la coroziune, se monteaza mai frecvent in instalatii racordate la sistemul centralizat (termoficare, centrala de cartier etc), dar nu numai in acestea. Ca dezavantaje: sunt mai scumpe decat cele din otel sau aluminiu si au masa mare, fiind relativ greu de manevrat.

 Radiatoarele din aluminiu- http://www.calore.ro/categorii-produse/produse/radiatoare/radiatoare-aluminiu.htmlaluminiu Se livreaza uzual tot in corpuri de 10 elementi, acestia se pot nipla. Au durata medie de viata 20 de ani.  Exista radiatoare uzuale “de parapet”  http://www.calore.ro/categorii-produse/produse/radiatoare/radiatoare-aluminiu/clan-n.html (de inaltimi care permit montarea sub fereastra) si  radiatoare din aluminiu tip “coloana”,  http://www.calore.ro/categorii-produse/produse/tal.html care se livreaza in corpuri de 2 sau 3 elementi si care au inaltimea cuprinsa intre 1000 si 2200 mm. Sunt foarte usoare, comod de manipulat si montat, iar sistemul de asamblare pe baza  de elementi le face flexibile in vederea obtinerii diferitelor dimensiuni/puteri sau in cazul in care e necesara inlocuirea unuia sau mai multor elementi. Se incalzesc rapid, prin urmare raspund prompt la cererea de incalzire si functioneaza eficient in sistemele cu centrale murale sau cazane proprii. Rezistenta buna la coroziune pemite montarea si in sisteme de incalzire centralizate. Au pret mai bun decat cele din fonta. Sunt elegante si au design placut. Dezavantaje:sunt mai scumpe decat radiatoarele din otel si necesita aerisire mai frecventa.

Radiatoarele din otel tip panou - http://www.calore.ro/categorii-produse/produse/radiatoare/radiatoare-otel.html

otelAcestea se clasifica in functie de dimensiuni (inaltime si lungime) si numarul panourilor: 11 cu 1 panou (radiatoare“la un rand”), 22 cu 2 panouri (radiatoare“la 2 tranduri”), 33 cu 3 panouri (radiatoare“la 3 randuri”). Durata de viata medie este de 15 ani, iar garantia acordata de unii producatori ajunge la 10 ani, chiar si in cazul montarii pe sisteme de termoficare (se vor citi cu atentie conditiile din certificatul de garantie). Datorita pretului foarte competitiv sunt cele mai vandute. Atentie insa, pentru ca pretul nejustificat de mic ascunde, de regula, o calitate mai slaba a materialului, cu implicatii asupra rezistentei la coroziunne, duratei de viata etc;  un alt exemplu ar fi cel al radiatoarelor care au convectoarele (fagurele) din interior mai mici si, implicit, consumul de material mai scazut. De aici, rezulta o putere de incalzire mai mica la aceleasi dimensiuni de gabarit.

Radiatoarele din otel au aspect placut si se comporta bine din punct de vedere al eficientei in instalatiile cu centrale sau cazane proprii; radiatoarele de calitate superioara se pot monta si in instalatii centralizate (termoficare). Este foarte important sa nu fie golite  de apa, deoarece patrunderea aerului declanseaza procesul de coroziune; de aceea, in cazul montarii pe instalatii racordate la termoficare trebuie prevazuti robineti de izolare care sa retina apa in radiator pe durata verii, cand coloanele de incalzire de la bloc se golesc. De asemenea, montarea unui filtru de impuritati pe fiecare radiator in aceste instalatii contribuie la mentinerea duratei de viata si a functionarii eficiente. Radiatoarele din otel sunt mai usoare decat cele din fonta, dar mai grele decat cele din aluminiu, iar montarea este simpla.

Radiatoarele de baie din otel (portprosop) - http://www.calore.ro/categorii-produse/produse/radiatoare/radiatoare-portprosop.html

portprosopSe monteaza in bai, se numesc “portprosop”,  li se mai spune si “radiator scarita” datorita formei specifice. Sunt disponibile in diferite variante: cu tevi drepte sau curbe, albe sau nichelate etc.

 

 

 

Precizam ca duratele de viata si garantiile mentionate mai sus pentru fiecare tip de radiator se refera la radiatoare de calitate  

 Dimensionarea radiatoarelor

 Se recomanda consultarea unui specialist (proiectant) pentru determinarea necesarului termic al fiecarei camere a imobilului si intocmirea proiectului tehnic al instalatiei.  Orientativ, pentru un imobil de locuit bine izolat termic (pereti din caramida eficienta cu goluri, izolatie exterioara din polistiren de 10 cm, ferestre termopan eficiente, fara suprafete vitrate foarte mari etc.) se poate considera un necesar termic de 45-50 W/mc de cladire. Pentru sistemele cu centrale in condensatie (agent termic de joasa temperatura), se va mari dimensiunea radiatorului cu circa 30% fata de cea data de documentatia furnizorului pentru regimul de temperaturi 80/60, deoarece aceste centrale au randament maxim cand returul de la instalatie e cat mai rece (pentru a se intensifica fenomenul de condensare). De asemenea, se recomanda o supradimensionare cu 30-40% a radiatoarelor care se monteaza in sistemele centralizate (termoficare), datorita valorii mult mai mici de 80 C a temperaturii agentului termic.

 CELE DE MAI SUS SUNT VALORI PUR INFORMATIVE SI NU TIN LOC DE PROIECT TEHNIC!

 Utilizarea eficienta a radiatoarelor

 - Utilizarea robinetilor termostatati pe radiatoare, impreuna cu un (crono)termostat care comanda functionarea centralei asigura o functionare economica si confortabila a instalatiei de incalzire. (Crono)termostatul se instaleaza, in general, in camera cea mai rece si pe radiatorul din acea camera nu se monteaza robinet termostatat, ci robinet simplu care se mentine deschis pe maxim. In orice instalatie de radiatoare cu robineti termostatati se va lasa minim un radiator fara robinet termostatat pentru a permite realizarea circulatiei agentului termic si evitarea socurilor hidraulice asupra pompei. In incaperile utilizate mai rar se poate mentine o temperatura mai scazuta cu ajutorul robinetilor termostatati.

 - Aerisiţi camerele în mod corect în timpul sezonului rece, deschizând larg ferestrele de doua ori pe zi timp de aproximativ 5 minute. Inchideti sau puneti pe pozitia “minim” robinetul radiatorului din camera respectiva cat timp este deschisa fereastra, cu exceptia robinetului din camera unde e termostatul, care va ramane pe pozitia “maxim”; coborati setarea termostatului de ambianta la 10 C. Dupa inchiderea ferestrelor nu uitati sa readuceti robinetii si termostatul la setarile initiale.

 - Aerisiti radiatoarele la inceputul fiecarui sezon de incalzire.

 - Nu aşezaţi mobilă voluminoasă direct în faţa radiatoarelor, de exemplu o comoda, un divan sau un birou (distanţa minimă recomandată de 50 de cm). În caz contrar aerul încălzit va circula defectuos şi nu va putea încălzi camera corespunzator. De asemenea, nu acoperiti radiatoarele cu perdele sau draperii groase – pierderile sunt de 10-15%.

 Va dorim o iarna cu caldura in casa si in suflet!