Romania a fost dintotdeauna o tara cu o diversitate impresionanta, de la forme de relief la resurse, iar fiecare zona a dezvoltat o multitudine de traditii, obiceiuri si superstitii la fel de colorate precum peisajele fiecarui anotimp. Unele dintre ele inca se pastreaza, in zonele rurale intr-o maniera mai autentica, iar in zonele urbane adaptate societatii contemporne. Altele raman intiparite in carti si in amintirile generatiilor mai in varsta. Toate merita amintite insa, in special cele mai frumoase obiceiuri de Craciun.

 

1. Banat

In Banat Craciunul creste in copaci sau, mai bine zis, spiritul sarbatorilor rezida in cateva specii de copac. Alunul, spre exemplu alunga duhurile rele. In Ajunul Craciunului, colindatorii sunt asteptati in casele oamenilor impreuna cu un bat din lemn de alun, afumat in prealabil cu o lumanare. Alunul este considerat nasul in folclorul romanesc, iar bunastarea in gospodarie ii este atribuita.

Din Serbia a patruns in aceasta zona obiceiul arderii unei bucati de stejar tanar in focul din Ajunul Craciunului. Se presupune ca lemnul tanar, numit in aceasta traditie „badnajak”, ar arde cu mai multe scantei, simbolizand prosperitatea.

Cu cateva zile inainte de Craciun, in ultima duminica dinainte, are loc „Noaptea lupilor”, cunoscut si sub numele de „Craciunul fiarelor”, un ritual de maturizare din Apuseni. In aceasta traditie, baietii sunt trimisi la marginea satului, unde fetele au atarnat cu o seara inainte masti reprezentand spiritele padurii. Baietii isi aleg fiecare cate o masca si devin personificarea haitei de lupi. Pana la sfarsitul zilei, acestia se plimba prin toate curtile vecinilor si sunt serviti cu bautura si friptura.

Peisaj Iarna Craciun

 

2. Dobrogea

Dobrogenii iau in serios colindatul, doar ca de-a lungul secolelor l-au transformat intr-un soi de „struto-camila”. Varianta lor a „Caprei” este efectiv „Strutul!” Costumul traditional pentru acest obicei este croit din lana groasa, de care se prind legaturi de stuf gasite pe malul lacului.

In apropierea Muntilor Macinului, regasim si „Oleleul”, un personaj pagan reprezentand primul colindator care intra in gospodarii. Imbracat intr-un cojoc din piele de oaie, oleleul inconjoara cetele de colindatori cu un buzdugan in mana cu scopul de a speria duhurile rele. Peisajul e completat de clopotei si talangi lovite intr-un spirit de incantatie de pamant.

Colindatorii-simbol ai Luncavitei sunt Mosoii, personaje care se plimba din casa in casa cu masti colorate, reprezentand spiritele stramosilor, care alunga raul si vestesc un an linistit si imbelsugat. In zilele noastre, acest obicei se practica doar in comuna Luncavita.

 

3. Moldova

In Moldova se pare ca mancarea este pe primul loc in randul obiceiurilor de Craciun. In Ajun se prepara toba, piftia, caltabosul, carnatii si sarmalele, iar femeile nemaritate pot pune cat un pic din fiecare preparat intr-o farfurie afara, sub fereastra, pentru a-si vedea ursitul.

In Bucovina se prepara peste 12 feluri de mancaruri de post pentru a sarbatori Ajunul in acelasi spirit imbelsugat ca si Craciunul si tot in aceasta zona se pregatesc turte de Craciun, care se pastreaza pana in primavara. Turtele se pun intre coarnele vitelor la arat pentru a asigura belsugul in noul sezon.

Mancare Traditionala Romania

 

4. Oltenia

In Oltenia se colinda cu mic si mare peste tot pe unde poti. Intai acasa, toti membrii familiei se aduna in jurul focului pentru a-l scormoni pe rand cu o nuia, recitand o poezie despre belsug si bunastarea gospodariei.

Venit direct de la daci, obiceiul  „pitarailor” inca se practica in localitatile din jurul Vaii Jiului. Barbati imbracati in haine populare se aduna cu o noapte inainte de Ajun pentru a decora ulitele cu naframe colorate, ciucuri, steaguri cu clopotei si coroane de flori ca pregatire pentru urmatoarea seara dedicata colindatului.

Desigur, nu putem uita aici de cel mai bine cunoscut obicei al colindatului: „Steaua”, care se canta de obicei in grupuri de cate patru. Motivul numarului e destul de practic: unul tine steaua, al doilea strange banii, al treilea nucile si covrigii, iar al patrulea ii fereste pe toti ceilalti de caini.

Port Popular Maramures

 

5. Transilvania

Un obicei aparte este cel al „Jocului Mosilor”. Cand termina de colindat in Ajun, tinerii din Maramures isi pun niste masti din blana de oaie si ies cu bicele pe ulita. Toti cei care le ies in cale sunt speriati cu ajutorul biciului, cu scopul, surprinzator, de a le ura un an bun.

Scos direct din superstitiile despre strigoi, tot aici se ung coarnele vitelor cu usturoi pentru a alunga duhurile rele. In zona Tarnavelor se mai pastreaza, de asemenea, „butea feciorilor”, traditia in care tinerii colindatorii aduna vin de pe la casele oamenilor ca pregatire pentru petrecerea de final de an.

Traditiile de Craciun in Romania sunt atat de diverse incat, daca le-ai sarbatori pe toate, nu ti-ar ajunge toate iernile pe care le ai la dispozitie. Acum ca am enumerat cele mai colorate obiceiuri din tara noastra, vrem sa aflam cum sarbatoriti voi Craciunul in fiecare iarna. Scrie-ti obiceiul pe Facebook si nu uita sa adaugi hashtagul #experientepozitive!