Apa dură are un conţinut ridicat de săruri minerale (calciu si magneziu); aceasta apă nu este, in general, dăunătoare sănătăţii, dar creează probleme deosebite in funcţionarea optimă a centralelor termice.


Probleme create de apa dură:

Apa dura este un factor important de creştere a costurilor de exploatare ale centralelor termice.

În cazul instalaţiilor de încălzire şi preparare apă caldă sau abur, depunerea de compusi de calciu (CaCO3) de pe elementele de încălzire se comportă ca un izolator termic, împiedicând trecerea căldurii de la elementul de încălzire la agentul termic (apa sau orice alt agent termic). Efectul direct este scăderea randamentului transferului termic (randamentul centralei termice) şi în consecinţă creşterea consumului de combustibil între 20 şi 28% pe an.

In gospodarie, apa dura genereaza depuneri in instalatiile sanitare (atat apa rece, cat si apa calda), de asemenea creaza disconfort pentru igiena personala si cheltuieli suplimentare pentru activitatile casnice (de exemplu spalatul rufelor)

Dedurizarea apei de alimentare a centralelor termice :

Pentru eliminarea neplăcerilor cauzate de apa dură soluţia cea mai simplă şi eficientă este dedurizarea apei brute cu ajutorul unei staţii de dedurizare (dedurizator).
Dedurizatoarele conţin una sau doua coloane cu răşini schimbătoare de ioni care atrag din apă ionii pozitivi (în principal ionii de calciu Ca şi de magneziu Mg şi eliberează în acelaşi timp sodiu Na).

Când capacitatea de reţinere a răşinii se epuizează, mai precis spus ajunge la o valoare prestabilită, valva de comandă declanşează automat procedura de regenerare, adică eliminarea cationilor reţinuţi şi reîncărcarea coloanei cu sodiu. Acest proces se realizează prin spălarea răşinii cu o soluţie salină (saramură). În funcţie de cantitatea de răşină procedura poate dura între 30 şi 120 minute.

Dedurizatoarelesunt uşor de montat şi de exploatat.

Pentru o functionare corectă trebuie să adăugaţi doar sare (sub formă de pastile) - care va asigura funcţionarea continuă a dedurizatorului.
Pentru a monta echipamentul este necesar să aveţi spaţiul necesar, o sursă de energie electrică de 220V, 50 Hz şi apoi să contactaţi un instalator pentru a cupla dedurizatorul la instalaţia Dvs.

Ferroli vă oferă statiile de dedurizare CORAL   în mai multe serii constructive pentru diverse debite si tipuri de aplicaţii:

       CORAL MINI – MAXI = pentru aplicaţii domestice

        coral_minicoral_maxi

       CORAL SIMPLEX B = pentru aplicaţii comerciale

       coral_simplex       

       CORAL TWIN F = pentru aplicaţii industriale

              coral_twin

 

Statiile de dedurizare Ferroli contin numai materiale si componente de calitate :

  • valve automate Bores sau Fleck
  • cationit (rasina) Dow Chemicals